Прыгатаванне хрушчоў бульбяных
прадукты:
6-7 бульбін
2 яйцо
соль
3 стак. мукі
алей для смажання
.
№
|
Паслядоўнасць прыгатавання
|
1
|
Абабраную і адвараную бульбу стаўчы
|
2
|
Змяшаць з мукой, яечнымі жаўткамі
|
3
|
Дабавіць узбітыя бялкі, замясіць цеста
|
4
|
Атрыманую масу тонка раскатаць, нарэзаць
прамавугольнікамі
|
5
|
У сярэдзіне прамавугольніка зрабіць надрэз, і
перакруціць адзін край прамавугольніка праз разрэз
|
6
|
Смажыць у вялікай колькасці алею
|
7
|
Да стала падаць пасыпаўшы цукровай пудрай, а можна са
смятанай ці малаком
|
........................................................................
Прыгатаванне аладак:
прадукты:
3 шклянкі вады
4,25 шклянкі мукі
10г. сухіх дрожджаў
1 ст.л. цукару
1 ст.л.цэдры лімона
соль
алей для смажання
№
|
Паслядоўнасць прыгатавання
|
1
|
Згатаваць цеста: змяшаць усе пералічаныя прадукты
|
2
|
Пакінуць цеста, паставіўшы яго ў цёплае месца
|
3
|
Калі цеста ўзнімецца, браць яго лыжкай, не перамешваючы
|
4
|
Смажыць на алеі, з абодвух бакоў, да ўтварэння румянай
скарынкі
|
5
|
Падаць да стала з цукрам, смятанай, мёдам
|
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Прыгатаванне КАЛДУНОЎ:
прадукты:
6 сырых бульбін,
1 вараная,
30 г. мяса,
1 ст. л.
расліннага масла,
30 г. тлушча,
0.5 цыбуліны,
1 ст.л. смятаны,
соль
№
|
Паслядоўнасць прыгатавання
|
1
|
Сырую бульбу нацерці і адціснуць
|
2
|
Змяшаць з варанай, патоўчанай
|
3
|
Дабавіць соль
|
4
|
Зрабіць ляпешкі
|
5
|
Начыніць іх мясам, абсмажыць на раслінным масле
|
6
|
Калдуны скласці ў каструлю
|
7
|
Заліць поліўкай з абсмажанай цыбулі і смятаны
|
8
|
Паставіць у духоўку, і добра прагрэць
|
9
|
Падаваць па дзве штукі на порцыю
|
_._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._.
Прыгатаванне ДРАЧОНЫ ВЯСКОВАЙ:прадукты:
1 шклянка малака,
1 шклянка мукі,,
1 ст. л. сметанковага масла,
2 яечных жаўтка,
2 ст.л. цукровай пудры,
соль,
тлушч для змазкі патэльні
№
|
Паслядоўнасць прыгатавання
|
1
|
Добра расцерці жаўткі з пудрай, дабавіць масла і ізноў расцерці
|
2
|
Пастаянна мяшаючы, дабавіць малако і муку
|
3
|
Перамяшаць да атрымання эластычнага цеста
|
4
|
Накаліць патэльню, змазаную тлушчам
|
5
|
Уліць падрыхтаванае цеста
|
6
|
Пячы ў духоўцы прыкладна паўгадзіны
|
-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-
Прадукты:
350 г. мукі,
1 яйцо,
0,75 шклянкі малака,
0,25 ч. л. соды
соль,
цукар
№
|
Паслядоўнасць прыгатавання
|
1
|
Замясіць крутое цеста з прапанаваных прадуктаў
|
2
|
Раскатаць
|
3
|
Нарэзаць на касую палоскі у выглядзе няправільных ромбаў
|
4
|
Пасыпаць іх цукрам
|
5
|
Пячы на патэльні, альбо ў духоўцы
|
.....................................................................................................
Прыгатаванне ЛАЗАНКІ:
Прадукты:
350 г. мукі,
1 яйцо,
0,75 г. сала,
соль
№
|
Паслядоўнасць прыгатавання
|
1
|
Замясіць крутое цеста
|
2
|
Раскатаць таўшчыней 2-3 мм, каб яно падсохла
|
3
|
У каструлі ўскіпяціць 1,5 л. вады,пасаліць
|
4
|
Цеста нарэзаць палоскамі шырыней 5-6
см, пасыпаць мукой
|
5
|
Скласці па 2-3 палоскі разам
|
6
|
Разрэзаць гэтыя малыя палоскі шырыней да 2 см
|
7
|
Раскласці на дошцы, пасыпаючы мукой
|
8
|
Адварыць у кіпячонай вадзе, дастаць шумоўкай на талерку
|
9
|
Падаць да стала паліў смажаным салам
|
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Прадукты:
0,75 шклянкі мукі,
1 шклянка малака (ці сыраваткі),
1 яйка,
1 ст. л. расліннага масла,
0,25 шклянкі смятаны,
соль
№
|
Паслядоўнасць прыгатавання
|
1
|
Прасеяную муку развесці ў 0,5 шклянкі малака
|
2
|
Дабавіць соль, перамяшаць
|
3
|
Дабавіць астальное малако і ўзбіты бялок яйка
|
4
|
Пячы тонкія бліны
|
5
|
Палажыць на іх начынку, падрыхтаваную з цертага тварагу
|
6
|
Загарнуць у выглядзе канверта
|
7
|
Налістнікі скласці ў каструлю, паліць зверху смятанай, сметанковым маслам
і паставіць на некаторы час у духоўку
|
8
|
Падаваць па дзве штукі на порцыю
|
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Прадукты:
200г. вішні,
50 г. цукру,
25 г. крухмалу
№
|
Паслядоўнасць прыгатавання
|
1
|
Вішню памыць
|
2
|
Варыць 10-15 хвілін
|
3
|
Дабавіць цукар, і закіпяціць
|
4
|
Развесці крухмал
|
5
|
Уліць разведзены крухмал і памяшаць
|
6
|
Давясці да кіпення
|
7
|
Падаць да стала, як 3-ю страву
|
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Прадукты:
200 г. сушаных яблыкаў і грушаў,
60-80 г. мёда,
цукар па смаку
№
|
Паслядоўнасць прыгатавання
|
1
|
Сушаныя яблыкі і грушы памыць
|
2
|
Заліць вадой для набухання
|
3
|
Дабавіць мёд, цукар
|
4
|
Варыць да гатоўнасці
|
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Прадукты:
2 бульбіны,
0,5 шклянкі пшоннай крупы, 40 г. сала,
1 цыбуліна,
лаўровы ліст,
соль
№
|
Паслядоўнасць прыгатавання
|
1
|
Пшано перабраць
|
2
|
Памыць у цёплай вадзе
|
3
|
Засыпаць у каструлю з кіпячонай вадой
|
4
|
Варыць памешваючы, да паўгатоўнасці
|
5
|
Дабавіць нарэзаную кубікамі бульбу
|
6
|
Свіное сала нарэзаць маленькімі кавалачкамі і абжарыць
з цыбуляй
|
7
|
За 10хвілін да гатоўнасці заправіць крупнік салам з
цыбуляй
|
8
|
Падаць да стала загаддзя пасыпанай зелянінай
|
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Прадукты:
2 шклянкі малака,
4-5 бульбін,
2 ст.л. мукі,
2 ст.л. мукі,
1 ст.л. масла сметанковага,
1 яйка,
соль
№
|
Паслядоўнасць прыгатавання
|
1
|
Сырую бульбу нацеркі на тарцы
|
2
|
Адціснуць праз марлю
|
3
|
Дабавіць муку, яйка, соль
|
4
|
Атрыманую масу раздзяліць на невялікія шарыкі
|
5
|
Апускаць у кіпячую падсоленую ваду
|
6
|
Гатовыя галушкі заліць кіпячоным малаком
|
7
|
Дабавіць масла
|
8
|
Падаць да стала
|
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
4 бульбіны,
1 морва,
1 яйцо,
2 ст.л. мукі,
1 ст.л.смятаны,
3 ст.л. сланечнікавага масла (алея)
соль
№
|
Паслядоўнасць прыгатавання
|
1
|
Абабраную бульбу і моркву нацерці на тарцы па асобку
|
2
|
Атрыманую масу перамяшаць
|
3
|
Дабавіць яйка
|
4
|
Муку
|
5
|
Смятану
|
6
|
Пасаліць
|
7
|
Перамяшаць, да атрымання аднароднай масы
|
8
|
Выкладываць лыжкай на патэльню змазаную алеем і смажыць
з абодвух бакоў да гатоўнасці
|
9
|
Падаць да стала, па дзве штукі на порцыю са смятанай ці
маслам сметанковым
|
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Прадукты:
100г. сялянскай каўбасы,
1 цыбуліна,
50г. сала,
1,5 ст.л. мукі,
лаўровы ліст,
соль
№
|
Паслядоўнасць прыгатавання
|
1
|
Сялянскую каўбасу нарэзаць на кускі і абсмажыць
|
2
|
Абсмажыць сала, у канцы дабавіць цыбулю і абсмажыць усе
разам
|
3
|
Муку развесці халоднай вадой
|
4
|
Уліць у кіпячую ваду, увесь час памешваць да атрымання
мучной падліўкі
|
5
|
Дабавіць лаўровы ліст, соль
|
6
|
Злажыць у патэльню з падліўкай, загадзя абсмажаную
цыбулю, сала, сялянскую каўбасу
|
7
|
Накрыць крышкай і тушыць 20-25 хвілін
|
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
6-7 бульбін,
50г. сала,
1-2 цыбуліны,
соль
№
|
Паслядоўнасць прыгатавання
|
1
|
Абабраную бульбу варым у падсоленай вадзе
|
2
|
Прапускаем праз мясарубку
|
3
|
Маленькія кавалачкі свінога сала падсмажваем да
залацістага колеру, разам з цыбуляй
|
4
|
Перамешваем з бульбай
|
5
|
Бульбяную масу раздзяліць на шарыкі велічынёй з кулак
|
6
|
Абсмажыць на змазанай жырам патэльні да залацістага
колеру
|
7
|
Падаём да стала з сметанковым маслам ці са смятанай
|
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
2 шклянкі грэчневай мукі,
1 яйка,
0.75 шклянкі малака (ці вады),
масла сметанковае (ці сала) для падліўкі,
соль
№
|
Паслядоўнасць прыгатавання
|
1
|
З грэчневай мукі замясіць густое цеста, дабавіўшы яйка
і малако
|
2
|
Тонка раскатаць
|
3
|
Нарэзаць ромбікамі
|
4
|
Адварыць у падсоленай вадзе
|
5
|
Адкінуць на дуршлак
|
6
|
Гатовыя пялюхі падаць да стала з сметанковым маслам, ці варэннем
|
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
1.5 шклянкі мукі,
1-2яйка,
30-40г. сметанковага масла,
6-7 шклянак малака,
соль
№
|
Паслядоўнасць прыгатавання
|
1
|
Муку абсмажыць на патэльні без масла да
светла-карычневага колеру
|
2
|
Дабавіць трохі вады, сметанковае масла, яйка, соль
|
3
|
Усе добра перацерці
|
4
|
Атрыманыя рваныя камкі цеста засыпаць у каструлю з
кіпячым малаком
|
5
|
Варыць на маленькім агні, перыядычна памешваючы
|
6
|
Падаваць да стала ў супавых талерках
|
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
100г. сала,
2 ст.л. мукі,
0,4 шклянкі хлебнага квасу,
1 цыбуліна,
соль
№
|
Паслядоўнасць прыгатавання
|
1
|
У каструлю наліць ваду, хлебны квас
|
2
|
Давесці да кіпення
|
3
|
Дабавіць раней спасіраваную і разбаўленую вадой муку і
|
4
|
Праварыць 5 хвілін
|
5
|
Абсмажыць кускі сала разам з цыбуляй
|
6
|
Перакласці ў каструлю, дабавіць соль
|
7
|
Паставіць у духоўку на 5-10 хвілін
|
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Прадукты:
300 г. рыбы,
1 цыбуліна,
1 ст.л. мукі (крахмала),
60 г. малака (ці вады),
перац,
соль
№
|
Паслядоўнасць прыгатавання
|
1
|
Рыбу пачысціць, памыць
|
2
|
Адлучыць мяса ад касцей
|
3
|
Прапусціць разам з цыбуляй праз мясарубку
|
4
|
Дабавіць муку, перац, соль, малако
|
5
|
Добра перамяшаць
|
6
|
Атрыманую масу раздзяліць у выглядзе клёцак, варыць у
падсоленай вадзе да гатоўнасці
|
Аж слюнкі пацяклі. Заўтра буду частаваць унука беларускай кухняй. Дай Бог Вам здароўя і шчасця за тую справу, якая дапаможа спасцігнуць таямніцы спадчыны беларусаў і перадаць дзецям і ўнукам.
ОтветитьУдалитьВялікі Дзякуй, за добрыя словы)))
УдалитьДабаўлю ў сваю "Кнігу рэцэптаў" запісы з беларускай кухні ад Марыі Рожка. Дзякую. Напярэдадні Каляд і Новага года прыміце мае віншаванні з пажаданнем здароўя, шчасця, дабрабыту. Хай праца Ваша належна цэніцца і мары Вашы заўсёды збываюцца!
ОтветитьУдалитьВось і правільна, а ў мяне іх будзе яшчэ шмат, цікавых, тых, ранейшых, што так каштоўны і майму сэрцу! Дзякуй Вам за шчырыя словы!
ОтветитьУдалитьДобры дзень, Марыя!Захацелася наведаць Вас, пагартаць"Беларускую нацыянальную кухню"ад Марыі Рожка. Засумавала па ёй. Тым больш, што маім гасцям, якіх чакаю ў хуткім часе, будзе цікава даведацца пра гэта і, безумоўна, папрабаваць на смак. Здароўя Вам! І хай Вас ніколі не пакідае натхненне!
ОтветитьУдалить