Всем ПРИВЕТ!

Кулінарныя традыцыі беларусаў - гэта прастата народных рэцэптаў, разнастайнасць выкарыстаных мясцовых прадуктаў, незвычайныя спосабы прыгатавання. На віртуальнай пляцоўцы кожны знойдзе для сябе карысную і неабходную інфармацыю...

четверг, 23 ноября 2017 г.

Беларуская кухня

 Аб тым, колькі на самай справе існуе беларуская кухня, не ведае ніхто. Было ўстаноўлена, што самастойнасць яна набыла ў XIX стагоддзі, пасля чаго і стала развівацца сваім шляхам, адстойваючы пры гэтым свае кулінарныя традыцыі.
Дарэчы, гэта не перашкодзіла ёй захаваць рэцэпты, па якіх беларускія гаспадыні рыхтавалі свае стравы яшчэ 500 гадоў таму.  
Вядома, што беларускую кухню сфармавалі славянскія плямёны, якія жылі на тэрыторыі сучаснай Беларусі. Займаючыся жывёлагадоўляй, збіральніцтвам, паляваннем, рыбалоўствам, земляробствам і пчалярствам, яны вызначылі асноўны набор прадуктаў, з якога пасля і было сфарміравана меню  народа. Спрадвеку ў яго ўваходзілі збожжавыя (жыта, проса, лён, ячмень, гарох, авёс, каноплі), гародніна, садавіна, ягады, грыбы, некаторыя ядомыя расліны, бабовыя, мяса хатніх і дзікіх жывёл, сала, мёд, рыба, у тым ліку і прывазная, марская. Пазней на фарміраванне беларускай кухні ўплывалі кулінарныя традыцыі кухняў суседзяў і не толькі – рускай,але і  яўрэйскай, украінскай, польскай, літоўскай, французскай, італьянскай, нямецкай і г. д. Але самае цікавае, што беларусы пераймалі рэцэпты новых страў, а затым прыстасоўвалі іх да сваёй кухні.Была ў ёй і свая разыначка – нешта, што адрознівала яе ад кухняў іншых славянскіх народаў. Гэта поўнае адсутнасць прысмакаў і малочных страў. На тэрыторыі гэтай краіны яны паспяхова замяняліся падсалоджанымі  напоямі, напрыклад, ягаднымі і аўсянымі кісялямі, і разнастайнай выпечкай.
    Беларуская кухня мае даўнюю гісторыю. Самабытныя стравы, якія дайшлі да нас з глыбіні стагоддзяў, сведчаць аб рацыянальнасці, эканамічнасці і разнастайнасці харчавання нашых продкаў.
  І хаця на сваіх падворках сяляне трымалі кароў, свіней, авечак, коз, гадавалі свойскую птушку - курэй, гусей, качак, мясныя стравы гатавалі ў асноўным на святы і ў той час, калі калолі кабанчыка або забівалі бычка. Саланіну, каўбасы, вяндліну захоўвалі да цяжкіх сельскагаспадарчых работ - сенакосу, жніва. 
     У штодзённым харчаванні ўжывалі пераважна вегетарыянскія стравы - з агародніны, зернебабовых культур, малочных прадуктаў, насення лёну і канапель, сушаных грыбоў, ягад, садавіны, мёду. 
   Кулінарныя прыхільнасці беларусаў, асабліва на вёсцы, захоўваюць нацыянальную самабытнасць. Гаспадыні яшчэ памятаюць і ўжываюць бабуліны рэцэпты разнастайных полівак, запяканак, бліноў, аладак.
     На Беларусі ў пашане чорны хлеб, з якім ядуць і першыя, і другія стравы. Круглы год не сыходзіць са стала беларусаў бульба. Яе вараць, смажаць, тушаць, запякаюць, фаршыруюць. З яе гатуюць супы, піражкі і хрушчы. Асабліва смачная бульба ў спалучэнні з грыбамі, свінінай. Ні з чым не параўнаць стравы з сырой дранай бульбы - бабкі, бліны, дранікі, клёцкі.
    Мясныя стравы ў беларускай кухні гатуюць са свініны, ялавічыны, свойскай птушкі. Перавагу аддаюць мясу, тушанаму з агароднінай і грыбамі. Прыправы - перац, часнок, пятрушка і іншыя, выкарыстоўваюцца умерана. Шырока ўжываюць малочныя прадукты і стравы з іх.

Выкарыстаныя крыніцы:
Кухня народаў СССР
Т.У.Рэутовіч У.І.Рэутовіч Пакаштуйце-смачна

     
          

5 комментариев:

  1. Паважаная Марыя! Добрая справа даведацца больш пра беларускую кухню.Дзякую Вам. Жадаю поспеху.

    ОтветитьУдалить
  2. Дзякуй! У маіх планах, яшчэ многа цікавага!

    ОтветитьУдалить
  3. Мяркую, што Вы вельмі цікавы чалавек як жанчына-гаспадыня і педагог. Хай Вашы задумкі здзяйсняюцца і Ваша праца прыносіць плён!

    ОтветитьУдалить
  4. спасибо за увлекательные уроки для наших детей

    ОтветитьУдалить